top of page

Bierdrinken in zomers Noord-Brabant

Dit drinken de Noord-Brabanders deze zomer het liefst volgens het Brabants Dagblad


Met bijna een verdrievoudiging van het aantal bierbrouwerijen in onze provincie de afgelopen vijf jaar, valt er nog weinig te ontkennen: Brabanders houden van bier. Niet alleen de reguliere pils maar ook het speciaalbiertje is steeds meer in trek. Met de zomer voor de deur - bij uitstek het seizoen om de barbecue af te stoffen en het bier koud te zetten - kijken we naar de trends.

De populariteit van speciaalbier in het algemeen groeit, vertelt Martijn Broeders, één van de circa 300 gediplomeerde biersommeliers die ons land rijk is. ,,Nederland heeft meer dan 900 officieel ingeschreven brouwerijen, meer dan ‘bierland’ België. Op verschillende plekken zie je veel lokale brouwerijen. Je merkt ook dat meer horecazaken een steeds uitgebreider bierassortiment krijgen.”

Ondanks de populariteit van de drank, denkt de biersommelier dat het plafond van bierbrouwerijen in Nederland bereikt is. ,,We zijn op een hellend vlak aangekomen. De brouwerijen die er nu zijn, proberen hun plekje in de markt te veroveren. Op termijn zal het aantal afnemen.”


Zomerse biertjes

Brouwerijen genoeg dus, maar wat drinken we dan? ,,Specifiek in het zomerseizoen merk je dat de gangbaardere bieren: pils, witbier, weisse en bronbier populair blijven", zegt Broeders. ,,Daarnaast merk ik dat de hoppige bieren, IPA (India Pale Ale, Engels bier met veel meer hop) populairder worden, vooral bij jongeren. En zure bieren zijn in trek.”


Een zuurtje in combinatie met de nodige kruidig­heid, maakt het

geheel erg verfris­send

Martijn Broeders


De gestegen populariteit van IPA is ook bij Mike van Poppel van Slijterij ‘t Pijpke en organisator van festival Bier&Burgers in Helmond niet onopgemerkt gebleven. ,,Met name New English style IPA, die hebben geen bittere afdronk: ze hebben meer de geur dan de bitterheid van de hop. Maar die zijn wat dat betreft al jaren populair. En gezien het lekkere weer doen fruited sours het ook goed: zuur bier waar vruchtensap of vruchtenpulp aan wordt toegevoegd.”

Zuur bier kan op verschillende manieren gemaakt worden. Bij de zogenoemde kettle sours of ketelbier verloopt het proces als volgt, vertelt Broeders: ,,Melkachtige zuren worden gedurende het brouwproces toegevoegd, waardoor bieren aangezuurd worden. Een zuurtje in combinatie met de nodige kruidigheid, maakt het geheel erg verfrissend.”


Bier met snoep of een gekke naam

Janneke Pieters van Brouwerij Boegbeeld in Den Bosch vertelt dat ‘biertjes met een goed verhaal of grappige naam en een zonnig karakter’, in de zomer goed in de smaak vallen.


Bier waar je het over kan hebben

Zo bedachten ze bij de Bossche brouwerij het biertje ‘kut covid’. ,,Het verhaal is eigenlijk dat je net als wanneer je verdrietig bent, je dat eigenlijk moet omarmen en daarna is het afgelopen.” Het biertje werd bijvoorbeeld gezien als een soort coronatimer, vertelt Pieters. ,,Alles wat je te zeiken en zaniken hebt over corona mag je eruit gooien tot het flesje leeg. Daarna is het klaar, schlüss. En als je nog even door wil gaan, moet je er nog een nemen.”

Waar de ene brouwerij kiest voor een opmerkelijke naam, kiest een andere voor speciale ingrediënten. Dat laatste gebeurt steeds vaker, merkt Van Poppel op. Zo bracht een brouwerij in Tilburg recent nog een nieuw biertje uit met snoepsmaak: Candy IPA. ,,Normaal bestaat bier uit water, mout, gist en hop. Candy IPA is een samenwerking met een bekend

snoepmerk, daar hebben ze rode cadillacs bij het bier gedaan.”

Het kan niet gek genoeg, dacht ook een brouwerij in Breda die Pastry Stout uitbracht: een biertje met gezouten karamel en pecannootjes. Van Poppel: ,,Het is altijd al wel op de markt geweest maar tegenwoordig zie je dat er een piek is op dit soort bieren.”

Piek of niet, volgens Van Poppel is de speciaalbierliefhebber niet per se op zoek naar de trend maar ‘zoekt die juist continue naar lekkere bieren’. ,,Dat is niet per se licht of donker bier of laag of hoog alcoholisch bier.” Hij merkte tijdens zijn bierfestival dat hoog alcoholisch bier het beter deed. ,,De mensen dronken wat ze wilden en dat waren meer zwaardere bieren dan lichtere.”


Niet gieten maar genieten

,,Een trend die een paar jaar aan de gang is: lager in alcohol en alcoholvrij”, zegt Broeders. Hij krijgt bijval van Janneke Pieters: ,,Nul punt nul is wat mensen graag hebben als ze met de auto gaan of zwanger zijn.”


Mensen zijn niet meer zo gewend om te drinken, ze taaien vroeg af

omdat ze door corona vroeg naar bed zijn gegaan

Janneke Pieters, Brouwerij Boegbeeld


In de zomer kiest men ook liever voor lichter bier, vertelt Pieters. ,,Niet per se radler, maar biertjes die rond dat alcoholpercentage zitten: tussen drie en zes procent. Mensen zijn niet meer zo gewend om te drinken, ze taaien vroeg af omdat ze door corona vroeg naar bed zijn

gegaan. Wel beginnen ze vroeg, soms rond 13.00 uur ‘s middags.”

Dat mensen anders zijn gaan drinken beaamt Broeders, maar volgens hem komt dat niet per se door corona. ,,Steeds meer mensen drinken bewuster: ‘niet gieten maar genieten’. Men is bereid om voor één bier meer te betalen, drinkt verschillende bieren en bierstijlen. Het gaat niet om de grote hoeveelheden, zoals dat bij drinken van pils wel meer het geval is. Ze drinken bewuster kwalitatief hoogwaardig en duurder bier.”

Net als Pieters, denkt ook Van Poppel dat het seizoen voor een groot deel bepaalt hoe er gedronken wordt. ,,In de zomer wordt er wat sneller teruggepakt op wat lichtere hoppigere bieren. Richting de winter wil men wat zwaarder, met meer alcohol.”


Intensiteit en smaakhaakjes

Om op z'n Brabants bourgondisch te kunnen genieten, kan een versnapering bij een koud glas speciaalbier niet ontbreken. Wat eten we erbij? Broeders: ,,In grote lijnen is wijn aan tafel nog steeds veruit het meest bekend. Waar je dus een witte wijn zou pakken, kun je er

lichterkleurig bier naast zetten: blond bier, tripel, maar ook saison doet het goed bij witvis. Bij vleesgerechten of stevige desserts past dubbel quadrupel, donkerkleurig barley wine (gerstenwijn), omdat die zich op hetzelfde alcoholniveau bevinden als wijn.”

De bereidingswijze van een gerecht, de intensiteit van het biertje en smaakhaakjes spelen een belangrijke rol bij het bepalen hiervan, vertelt Broeders. ,,Belangrijkste qua ‘pairen’ is: hoe is het gerecht bereid? Is het eten gekookt, gebakken of gebraden?” Volgens de sommelier is ook van belang dat het gerecht en de drank op hetzelfde intensiteitsniveau

zitten. ,,Niet dat je met een stevig stuk gebraden vlees licht bier serveert. Dan spoel je de smaak van het bier weg of andersom.”


BRON: Brabants Dagblad, https://www.bd.nl/brabant/speciaalbier-in-trek-dit-drinken-brabanders-in-het-zomerseizoen-het-liefst~af628b5b/

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page