top of page

BIERBLIK november 2020

Nieuwsbrief Kennisinstituut Bier Bierblik november 2020 is uit.

Hoeveel weten Nederlanders eigenlijk over alcoholconsumptie? In ieder geval vaak niet hoeveel standaardglazen wijn er uit een fles gaan. Dit soort informatie staat in onze vernieuwde Glazenstandaard. Bestel hem gratis en ontvang ook nog een gratis maatbeker; het Alcoholmaatje (op=op). En lees weer veel wetenschappelijk nieuws over matige bierconsumptie en gezondheid.

Dit zijn de onderwerpen die u vindt via www.kennisinstituutbier.nl

Wat weten Nederlanders over de effecten van alcoholconsumptie? Wat weten Nederlanders over de effecten van alcoholconsumptie? Het Trimbos-instituut deed hier onderzoek naar en vroeg deelnemers ook naar de invloed van sociale omgeving op hun drinkgedrag. Wat blijkt? De helft van de respondenten weet wat de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad is en het merendeel dat één dag per week 5 glazen of meer drinken schadelijk is. Over het aantal standaardglazen in een fles wijn, en het effect van alcoholconsumptie door de man voor de bevruchting zijn de respondenten minder op de hoogte. Verder blijkt dat vooral overmatige en/of zware drinkers last hebben van sociale druk.


Wat is het effect van een maand niet drinken? Initiatieven om een maand lang geen alcohol te drinken groeien in populariteit. Het oorspronkelijk Britse Dry January en de Nederlandse variant Ik Pas tellen steeds meer deelnemers. Wie doen er aan deze initiatieven mee? En wat zijn de effecten van een maand lang niet drinken?

Update NDF Voedingsrichtlijn diabetes Op Wereld Diabetes Dag (14 november) is de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes verschenen. Gezonde voeding is extra belangrijk voor mensen met diabetes. Onderzoek laat zien dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, op de korte en langere termijn.

Onderzoek naar het effect van bier op het immuunsysteem wint onderzoeksbeurs van Kennisinstituut Bier De winnaar van de onderzoeksbeurs 2020 van Kennisinstituut Bier is dr. Teresa Padró uit Spanje. Ze wint 5.000 euro voor haar onderzoek naar het effect van bier op de regulatie van het immuunsysteem.

Helpt minder drinken om hypertensie onder controle te houden?

Een Cochrane-review Overmatige alcoholconsumptie is geassocieerd met hypertensie. Betekent dit ook dat minder drinken de bloeddruk helpt verlagen? Een recente Cochrane-review1 bekeek alle randomized controlled trials over dit onderwerp, maar vond er slechts één die van voldoende kwaliteit is. De auteurs concluderen dat het verlagen van de alcoholconsumptie geen significant effect heeft op de bloeddruk. Het bewijs is echter van zeer lage kwaliteit omdat de resultaten slechts op één onderzoek zijn gebaseerd.


De relatie tussen lage alcoholconsumptie en het ontstaan van kanker Alcohol is geclassificeerd als een carcinogene stof, wat betekent dat het kanker kan veroorzaken. Vooral overmatige alcoholconsumptie verhoogt het risico op het krijgen van kanker. Het is minder bekend wat het effect van lage alcoholconsumptie is. Daarom keek een recent gepubliceerd reviewartikel1 naar de resultaten van bestaande meta-analyses over dit onderwerp. De auteurs concluderen dat er geen verband is tussen het drinken van minder dan één drankje per dag en kanker, met uitzondering van een verhoogd risico op borst-, prostaat- en huidkanker. Deskundigen zijn echter kritisch over het onderzoek.

Meta-analyse bevestigt verband tussen alcoholconsumptie en slokdarmkanker Een recent gepubliceerde meta-analyse1 vindt een verhoogd risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker voor alcoholconsumptie, beginnend bij één glas per dag. Dit bevestigt eerder onderzoek. Het verhoogde risico komt voornamelijk door een bepaald subtype: het plaveiselcelcarcinoom. Het verhoogde risico is aanwezig voor elk type drank en voor beide geslachten.

Uitgebreide Cochrane-review onderzoekt de kortetermijneffecten van alcohol op bloeddruk en hartslag Een recent gepubliceerde Cochrane-review1 onderzoekt hoe verschillende hoeveelheden alcohol de bloeddruk en hartslag op korte termijn beïnvloeden. Resultaten tonen aan dat een lage hoeveelheid alcohol de bloeddruk niet beïnvloedt gedurende de eerste uren, maar dat een matige hoeveelheid alcohol de bloeddruk verlaagt. Zowel lage als matige hoeveelheden zorgen op korte termijn voor een kleine verhoging van de hartslag.

Is alcoholconsumptie geassocieerd met het risico op prostaatkanker? Een recente meta-analyse1, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nutrients, bestudeert de relatie tussen alcoholconsumptie en prostaatkanker. Het onderzoek laat zien dat totale alcoholconsumptie niet geassocieerd is met het risico op prostaatkanker. Maar als er wordt ingezoomd op de verschillende soorten alcoholische dranken, blijkt er een grote verscheidenheid aan associaties te zijn, variërend van een verminderd tot een verhoogd risico.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page