top of page

Bier & Whisky #2

Rochefort Triple Extra & Glencadam Reserva Andalucia

Mario Valcke


Rochefort Tripel Extra, is de nieuwste telg van de abdij Notre-Dame de Saint-Remy en is een blonde trappist van 8,1% abv. Exact honderd jaar geleden maakten de monniken reeds een sterk blond en erg hoppig Trappistenbier! De productie starte in 1920 maar werd in 1923 reeds gestaakt. Dit is nu een knipoog naar het verleden, een soort verjaardag, vandaar dat er 1920-2020 op het etiket prijkt. Het recept is aangepast aan de moderne tijd maar wel geïnspireerd op het oude recept.

Glencadam Reserva Andalucia 46% abv. George Copper, de toenmalige eigenaar van Cadam Estate, heeft de distilleerderij Glencadam na het in 1823 invoeren van het vergunningsstelsel in 1825 opgericht. In 1827 werd de distilleerderij al overgenomen door David Scott, die tot 1837 de eigenaar bleef. Na diverse overnames werd de distilleerderij in 1891 gekocht door Gilmour Thomson & Co uit Glasgow. Deze gebruikte de whisky om zijn blends mee te blenden. In 1954 werd Glencadam verkocht aan George Ballantine & Sons, nu behorend bij een der grootste dranken giganten ter wereld Allied Domecq Limited. Die besloten de Glencadam distilleerderij in 2000 te sluiten. In mei 2003 werd de distilleerderij van Glencadam gekocht door Angus Dundee Distillers. Er staan in de distilleerderij één wash still en één spirit still, die beiden met stoom verhit worden. Er zijn zes washbacks, twee ervan zijn gemaakt van roestvrij staal en vier zijn er gemaakt van een zacht soort staal, corton steel genaamd. Voor de rijping van de whisky worden bijna uitsluitend refill vaten gebruikt. Het water dat men voor de bereiding van de whisky gebruikt komt via een pijpleiding uit het nabijgelegen meertje met de naam Loch Lee. Het water voor het koelen van de condensors haalt men uit de Unthank Spring en de Barries Burn. De malt die bij de distilleerderij van Glencadam wordt geproduceerd wordt voor zo'n 98% voor blended whisky’s gebruikt. De distilleerderij is gelegen aan de oostkust van Schotland.

Glencadam Reserva Andalucía begon zijn leven als een gewone Glencadam. De spirit werd te rijpen gelegd op zowel bourbon- als sherryvaten. Vervolgens selecteerde de master distiller de fijnste vaten om die over te steken op oloroso sherry butts. Deze finish werd aangehouden tot een perfecte harmonie was bereikt tussen de oorspronkelijke whisky en de invloed van de oloroso. Het resultaat is een verfijnde en complexe dram die met zijn rijke fruitigheid en romige zoetheid toch zeer toegankelijk is.


Rochefort Triple Extra + Glencadam Reserva Andalucia.

Bier: Ananas, perzik, citrus en bittere afdronk van sinaas zeste

Whisky: Aroma’s van rijp fruit, vanille en eikenhout. Zacht romig in de smaak met karamel, warme appeltaart, krentjes en rozijnen. De afdronk is lang en zacht met tonen van honing. Combo: De zoete karamel en appeltaart paart in harmonie met de ananas en perzik, wat resulteert in een mooie zoete bitterheid met sinaaszeste als afdronk.


++++4 plus, zeer aangenaam met zowel zoet als bitter.


Mario Valcke The Glengarry, Belgian Beer & Single Malt Bar

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page