Belgiche Brouwers willen actie!

Red de paasvakantie
met een duidelijk en veilig kader voor een heropening van de horeca
Aan de vooravond van de vergadering van het Overlegcomité van vrijdag 26 februari vraagt Belgische Brouwers de autoriteiten niet te vergeten een duidelijk en concreet stappenplan op te stellen voor de heropening van de horeca. Om de toekomst van de sector, die ook intrinsiek verbonden is met brouwerijactiviteiten, veilig te stellen maar ook voor het welzijn van de bevolking, is het van essentieel belang een kader op te zetten voor een heropening van de horeca voor de paasvakantie. Een hervatting van de activiteiten die in alle veiligheid kan plaatsvinden daar de horecasector reeds een hele reeks maatregelen heeft getroffen.
Belgische Brouwers pleit ervoor de paasvakantie te redden. De bevolking heeft er nood aan op adem te komen tijdens deze vakantieperiode, die symbool staat voor de eerste meer zomerse activiteiten van het jaar, zoals een glas drinken in een kleine groep. Ook voor restauranthouders en café-uitbaters, die al maandenlang zwaar door de crisis worden getroffen, is het belangrijk dat zij voor hun activiteiten op deze sleutelperiode kunnen rekenen.
Uiteraard is het van groot belang dat deze heropening in alle veiligheid plaatsvindt, een bezorgdheid die ook door de Belgische Brouwers wordt gedeeld. Deze laatste staat dan ook volledig achter de besprekingen tussen de overheid en de horecafederaties om de gezondheidsprotocollen te versterken. Bediening aan tafel, verplicht dragen van mondkapjes, sociale afstand tussen de tafels, registratie van de bezoekers, controle van de luchtkwaliteit: al deze maatregelen kunnen een veilige omgeving garanderen, zowel in restaurants als cafés.
Een volledige, veilige en gecontroleerde heropening van de horeca is de komende weken des te meer mogelijk dankzij het mooie weer dat er zit aan te komen, de voortgang van de vaccinatiecampagne en een betere screening en tracering. Een andere belangrijke troef: de kaderrichtlijnen voor de horeca zullen de burgers in staat stellen op adem te komen, en zodoende kunnen de recente taferelen van grote samenscholingen worden vermeden.
"Zelfs als het virus onder ons blijft, kunnen we het met z'n allen onder controle houden en de paasvakantie redden. De horeca is er klaar voor, laten we heropenen. De gebeurtenissen en verklaringen van de afgelopen dagen tonen aan dat de bevolking behoefte heeft aan een frisse wind, letterlijk en figuurlijk. Het geestelijk welzijn van de Belgen is niet al te best en dat kan op lange termijn aanzienlijke gevolgen hebben voor onze samenleving" zegt Krishan Maudgal, directeur van Belgische Brouwers.
De economische gevolgen van de huidige sluiting van bepaalde sectoren, zoals de horeca, mogen uiteraard evenmin uit het oog worden verloren. De steunmaatregelen bieden geen garantie voor het overleven van de klanten van de brouwerijen, noch voor de brouwerijen zelf. In dit tempo staan in de brouwerijsector alleen al meer dan 1.000 directe banen en meer dan 10.000 indirecte banen op het spel. De jaarresultaten van de Belgische brouwers voor 2020 zijn veelzeggend: vorig jaar werden er 445 miljoen glazen bier minder gedronken. We moeten vermijden dat deze situatie zich herhaalt.
Afgezien van de economische impact door mogelijke faillissementen, dreigt ook ons erfgoed te verdwijnen. De biercultuur is een écht symbool en zit verweven in het DNA van alle Belgen.
"De rijkdom van dit door de UNESCO erkende erfgoed is gebaseerd op de diversiteit van de bieren en brouwerijen die op ons grondgebied actief zijn. België telt momenteel 377 brouwerijen. Deze diversiteit wordt nu bedreigd als de autoriteiten niet snel werk maken van de heropening van de horeca", concludeert Krishan Maudgal.