Beer Select daagt de grote broers uit
Gents Beer Select draait als een trein
De Europese Unie en Groot-Brittannië mogen dan wel een deal gesloten hebben rond de brexit, toch zijn niet alle problemen van de baan. Dat merkt ook brouwerij BeerSelect in Gent. Het bedrijf exporteert 10 procent van zijn volume over het Kanaal en krijgt plots stevige importtarieven voor de kiezen. Oprichter Wout Meuleman (25) ziet de toekomst verre van somber in: “Vandaag is AB Inbev nog de grootste Belgische brouwer, maar kom over tien jaar nog eens terug.”
Hogere studies afronden en intussen een brouwerij runnen. Ondernemer Wout Meuleman (25) vertelt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De jonge snaak studeerde pas in september af als handelswetenschapper, maar richtte al in 2016 samen met leeftijdsgenoten Miel Bonduelle en Kasper Peeters BeerSelect op. “Met ons bedrijf ondersteunen we intussen een honderdtal kleine, lokale brouwers", legt Meuleman uit. “We nemen zowel de marketing, sales als distributie in handen, waardoor de brouwers enkel moeten doen wat ze het liefst doen: nieuwe smaken en recepten creëren.”

900.000 euro
Dat het concept aanslaat, blijkt uit de cijfers. Begin 2019 haalde BeerSelect 900.000 euro op om een eigen brouwerij uit te bouwen. Die staat intussen te blinken in de Poortakkerstraat in Gent en draait als een tierelier. De artisanale bieren uit pakweg Gijzenzele of Arendonk worden tot in China gedronken. De firma werkt intussen met tien voltijdse medewerkers en haalde in coronajaar 2020 een omzet van 1,8 miljoen euro. Een puike prestatie die ook Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele en Europees Parlementslid Geert Bourgeois niet is ontgaan.
Donderdag brachten de twee N-VA’ers een bezoek aan de Gentse brouwerij. Aangezien de firma ongeveer tien procent van haar volume (lees: 100.000 liter bier) afzet in het Verenigd Koninkrijk wilden de politici graag weten hoe hard de brexit bedrijven als BeerSelect treft. “Ik ben opgelucht dat er op de valreep alsnog een akkoord uit de brand is gesleept”, zei Bourgeois, “maar nog niet alle problemen zijn van de baan. We moeten weten met welke uitdagingen ondernemers op het terrein kampen.”
Hoge importtaksen
Bij BeerSelect merken ze alvast de gevolgen van de brexit. Meer Britse bedrijven wachten met bestellen en het is moeilijker om nieuwe klanten aan te spreken. Ook wordt het bier in Groot-Brittannië duurder. Al is dat laatste volgens Wout Meuleman geen al te grote drempel. “Waar we vroeger vrij handel konden drijven, moeten we nu importtaksen van 15 à 30 procent betalen. Dat voelt de Britse consument uiteraard, maar wij hebben het geluk dat we unieke producten aanbieden. Klanten zijn bereid om iets meer neer te tellen voor artisanale kwaliteit. Belgisch bier staat hoog aangeschreven in het Verenigd Koninkrijk. Dat verandert niet.”
Meer dan de prijzen blijkt het ondernemersvertrouwen in Groot-Brittannië een probleem. Meuleman: “In Vlaanderen werden we goed voorbereid op de situatie. De Vlaamse overheid stond klaar met raad en daad, terwijl de bedrijven in Groot-Brittannië veel onwetender zijn. Maar goed, ook hier laten we ons niet door afschrikken. Voor BeerSelect blijft the sky the limit. Vandaag is AB Inbev nog de grootste Belgische brouwer, maar kom over tien jaar nog eens terug (lacht).”

Europarlementslid Geert Bourgeois (midden) en Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (tweede van links) luisteren aandachtig naar ondernemer Wout Meuleman (links).
Bron: PZC