top of page

Affligem verdwijnt uit Opwijk

Bijgewerkt op: 25 jan. 2022

Abdijbier Affligem trekt nog dit jaar weg uit Opwijk: brouwerij sluit na dik twee eeuwen de deuren.


Alken-Maes haalt nog dit jaar de productie van Affligem en Hapkin weg uit Opwijk. De bieren verhuizen naar het Limburgse Alken en zelfs Frankrijk, terwijl de dik tweehonderd jaar oude brouwerij langs de Ringlaan gesloten wordt. Die kan naar verluidt niet mee in het streven van het moederbedrijf om nog dit decennium klimaatneutraal te zijn. Voor de elf werknemers wordt intern een oplossing gezocht.

De brouwerij langs de Ringlaan maakt al meer dan twee eeuwen deel uit van het Opwijkse dorpsgezicht. Maar in augustus komt daar een einde aan. Die intentie maakte bierproducent Alken-Maes woensdag bekend tijdens een ondernemingsraad.

“We moeten vaststellen dat de brouwerij in Opwijk het moeilijk heeft om de toenemende volumes op een duurzame manier bij te benen”, zegt woordvoerder Sebastiaan De Meester. “Terwijl we de ambitie hebben om tegen 2030 volledig CO2-neutraal te brouwen. En de investeringen die nodig zijn om Opwijk mee te krijgen, zijn buitenproportioneel.”


We hebben ook de monniken van de Affligemabdij — die ons hun vertrouwen hebben gegeven — van onze intentie op de hoogte gebracht, en we houden hen nauw betrokken

Annick Vincenty, CEO Alken-Maes


Zo zijn de snel stijgende exportvolumes van het abdijbier Affligem de Opwijkse brouwerij in de jongste jaren ontgroeid, klinkt het. Om dat even in cijfers te gieten: sinds 2018 groeide de totale export van het merk met liefst 43 procent. Uitschieter is hier de Franse markt. En Alken-Maes wil Affligem verder laten groeien op een zo duurzaam mogelijke manier, en gelijk ook dichter bij de consument.

“Affligem is een sterk merk, waar we zeer trots op zijn”, aldus CEO Annick Vincenty. “Het succes ervan is zelfs een pak groter in het buitenland. Helaas moeten we vaststellen dat onze Opwijkse brouwerij niet in staat is om die stijgende volumes op een duurzame en efficiënte manier te blijven produceren. Zo verbruikt de vestiging in Opwijk zo’n 40 procent meer water per liter gebrouwen bier dan onze vestiging in Alken. En wanneer we kijken naar de CO2-voetafdruk per liter bier, dan produceert Opwijk bijna 60 procent meer CO2-equivalent per liter bier dan Alken.”


Duurzaamste in Europa

De productie van Affligem zal nu helemaal verhuizen naar Alken, waar het abdijbier nu ook al gebrouwen wordt. De bedoeling is dan ook om vol in te zetten op deze vestiging, en om er één van de meest duurzame en moderne brouwerijen in Europa van te maken. Voorts zal ook de productie van Hapkin naar Alken verhuizen, maar de volumes voor de Franse markt zouden naar Frankrijk verhuizen — waar ook reeds een productielijn voor Affligem staat.

Woensdagmiddag werden de personeelsleden en sociale partners ingelicht over de intentie tot sluiting. Volgens Alken-Maes kunnen ontslagen vermeden worden en in samenspraak met de elf betrokken medewerkers zou er bekeken worden welke andere functies voor hen mogelijk zijn binnen het bedrijf.

“Onze Opwijkse collega’s hebben in de voorbije jaren fantastisch werk geleverd”, aldus Vincenty. “De vele internationale prijzen die zij met onze Affligembieren gewonnen hebben, zijn daar een mooi voorbeeld van. De appreciatie en erkenning voor hun expertise en vaardigheden is groot, en we stellen momenteel alles in het werk om samen met hen een geschikte oplossing te vinden. We hebben voor hen een waaier aan functies geïdentificeerd, gelinkt aan hun specifieke vaardigheden. We hebben al het beschikbare talent in ons bedrijf nodig om Alken-Maes verder uit te bouwen tot een nog robuuster bedrijf, dat nog beter gewapend is om uitdagingen — de coronacrisis is een goed voorbeeld —het hoofd te bieden.

De brouwerij van Alken-Maes langs de Ringlaan in Opwijk. © Tom Vierendeels


Smaak gegarandeerd

Bierliefhebbers hoeven zich intussen geen zorgen te maken, klinkt het. “Aan de smaak en kwaliteit verandert niets”, knikt Vincenty. “Onze meesterbrouwers werken volgens het recept van Affligem, met dezelfde kwaliteitsingrediënten. We hebben ook de monniken van de Affligemabdij — die ons hun vertrouwen hebben gegeven — van onze intentie op de hoogte gebracht, en we houden hen nauw betrokken. Op deze manier blijven we het unieke erfgoed van het Affligembier en zijn trotste geschiedenis, die teruggaat tot 1074, in ere houden.”

Wat er dan met de site in Opwijk zal gebeuren, is nog onduidelijk. “De intentie is om de site te verkopen”, aldus De Meester. “Maar we gaan hierover in overleg met de gemeente Opwijk. We begrijpen heel goed dat deze brouwerij, die in het hart van de gemeente ligt, vergroeid is met het DNA van de inwoners. De bedoeling is om gesprekken met de gemeente binnenkort op te starten.”


Meer dan tweehonderd jaar geschiedenis

De eerste activiteiten op de site werden in 1790 opgestart door de familie De Smedt, een naam die ook de brouwerij zelf droeg. Onder meer het bekende Op-Ale, dat vooral tijdens de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel naam en faam verwierf, werd er gebrouwen. Heineken nam de brouwerij begin deze eeuw over, en sinds 2010 is het vennootschap Affligem Brouwerij BDS een onderdeel van Alken Maes. Twee jaar later sloot de bottelarij de deuren, waarop het vullen van de flessen een taak voor de vestiging in Alken werd.


BRON:

Het Laatste Nieuws

https://www.hln.be/opwijk/abdijbier-affligem-trekt-nog-dit-jaar-weg-uit-opwijk-brouwerij-sluit-na-dik-twee-eeuwen-de-deuren~a558eef3/

Tom Vierendeels

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page