Acht generaties Malheur – De Landtsheer
Bij familiebrouwerij Malheur kijken acht generaties mee over de schouders
In 1997 hield Manu De Landtsheer een pasgeboren bier boven de doopvont: Malheur. Een ongelukje komt nooit alleen, algauw volgden broertjes en zusjes én internationale erkenning voor de microbrouwerij. Ondertussen staat zoon Guillaume al vijf jaar in de brouwzaal nadat hij zijn brouwersdiploma behaalde in Duitsland. Portret van een eigenzinnige brouwersfamilie waarvan de wortels terugkeren tot…1773.

Directeur Manu en brouwmeester Guillaume De Landtsheer.
Manu: "Ten vroegste in 2022 en wellicht pas in 2023 zullen we weer kunnen ondernemen zoals in 2019".
Aan de muren van de als café ingerichte ontvangstruimte, met zicht op de brouwketels, ademt het verleden in zwart-witfoto’s. Ze dateren uit een vervlogen tijdperk waarin de hop nog manueel en lokaal – in het hinterland van Aalst - werd geoogst. Eén foto kaapt extra aandacht weg: ’s werelds bekendste bierjournalist en -kenner, wijlen Michael Jackson, op doortocht bij microbrouwerij Malheur in Buggenhout. “Hij gaf onze bieren topratings. Ik was aanwezig op zijn begrafenis in Londen”, zegt zaakvoerder Manu De Landtsheer met enige fierheid.
Manu De Landtsheer startte microbrouwerij Malheur in 1997 op in Buggenhout, maar de genen van de brouwersfamilie gaan eeuwen terug. Stamvader was Balthazar De Landtsheer, die in 1773 in Baasrode werd geboren en er de Brouwerij 'De Halve Maan' oprichtte aan de Schelde. In de twintigste eeuw werd er geen bier meer gebrouwen, maar runde de familie aan de Mandekenstraat in Buggenhout een drankencentrale en bierhandel en vulde het flesjes af voor derde brouwerijen. “Mijn grootvader Adolf koesterde wel de droom om opnieuw een brouwerij op te starten, maar overleed vrij vroeg. Mijn vader heeft zijn droom dan uitgevoerd in 1997, met een nieuw bier: Malheur”, vertelt zoon Guillaume fier. Manu: “Dat was een puur strategische beslissing. De bierhandel was over zijn top, we konden ook niet meer uitbreiden. We hebben enkele tientallen eigen cafés, ons eerste idee was om vooral voor die cafés te brouwen, maar algauw begonnen we ook te internationaliseren. Van meet af aan hebben we zwaar geïnvesteerd in een sterk merk en catchy naam (Malheur, sdk), via marketing en marktonderzoek. Je moet je omringen met de juiste mensen, maar dat is niet eenvoudig, want die komen en gaan.”
Verder lezen:
Bij familiebrouwerij Malheur kijken acht generaties mee over de schouders | Voka
Bron: Voka