AB InBev staat niet op instorten
Corona brouwer AB InBev doet het zo slacht nog niet
Als je geproduceerde aantallen liters bier in Corona-jaar 2020 met 5,7 procent inzakken en je winst terugloop van 5,9 miljard euro naar 4,1 miljard euro, dan doe je het eigenlijk zo slecht nog niet… Waar iedereen verwachte de ’s werelds grootste brouwer AB InBev zou wankelen valt dat best wel mee. In ieder geval in vergelijking met een deel van hun afnemers, de horeca, die al heel lang aankijken tegen de bodem van de put. En waar houdt het op? Een vraag die alle partijen zich stellen. Wanneer mag die hoera weer open en in hoeverre is die horeca dan nog belangrijk voor een bedrijf als AB InBev, of zijn ze zich al aan het voorbereiden richting overschakeling op meer thuisdrinken, zie de commercials die thuis-drink-gedrag moeten beïnvloeden al voor me…
Er is ook altijd wat weerstand richting dergelijke conglomeraten. Las vorige week nog een column van de bekendste en belangrijkste biersommelier van Nederland die Bud(weiser) fileerde als Bucht, beetje laat als je beseft dat het bier alweer anderhalf jaar aan de weg timmert in Europa; als mooi alternatief voor gelijksoortige pilsenertypes als Stella, Jupiler en Heineken, het liefst zag het Heineken de sportstadions verlaten zodat zij kunnen 'shinen', maar dit terzijde. Ik denk dat die biermeneer vooral belang heeft om de grootbrouwers neer te sabelen, omdat hij verbonden is met wat kleintjes. Beetje sneu.
Enfin, terug naar AB InBev. De resultaten vallen best wel mee, want AB InBev had op grotere klappen gerekend. Heel wat mensen lieten een biertje of vijf staan wat op een verzorgingsmarkt van 2 miljard mensen dan toch al snel op een productievermindering van een kleine 10 miljard flesjes gaat, waarbij de vraag opkomt: hoe staat het met de flesjesindustrie?

Schuldenberg
Als je een miljard of twee minder winst maakt heb je als een bedrijf als AB InBev echter wél problemen om van je schuldenberg af te geraken. Die schuldenberg is ontstaan toen haantje de voorste en immer ambitieuze Baziliaan Carlos Brito in 2016 zo nodig concurrent South-African-Brewery & Miller Company (SABMiller) moest kopen voor een astronomisch bedrag. Veel werd gefinancierd met kortlopende leningen. Hij moest er sowieso wat voor inleveren om zijn aankoop voor elkaar te krijgen, o.a. de verkoop van de Australische dochter van AB InBev in Australië (opbrengst 8,8 miljard) en het aandeel van AB InBev in een Amerikaanse bierblikjesfabriek, wat 3 miljard cash aan Amerikaanse dollars opleverde.
Het Nederlandse dagblad Trouw schrijft vandaag dat …'ondanks die rigoureuze oplossingen voor het schuldenprobleem is het bedrijf alleen maar minder gaan scoren op een getal waar beleggers juist graag naar kijken: de zogeheten schuldratio. Dat is de totale schuld binnen het bedrijf, afgezet tegen de brutowinst. Was de schuld eerst nog vier keer zo groot als de brutowinst, op 31 december was dat naar 4,8 gestegen. Dat komt doordat de brutowinst vorig jaar nog harder daalde dan er schulden afbetaald werden. Het uiteindelijke doel van AB InBev, een schuldratio van twee, is zo verder uit beeld geraakt'. Zit CEO Carlos Brito nu in nauwe schoentjes? Welnee, AB InBev zal altijd positiviteit uitstralen en de toekomst ziet er heel zonnig uit, zeker in dagen dat verwacht wordt dat de terrassen snel open zullen gaan. Hoeveel van hun eigen cafés er echter (nog) open zullen gaan blijft de grote vraag natuurlijk. Experts verwachten tegen eind dit jaar een vloedgolf aan faillissementen in de horeca-branche en ook daar zal AB InBev wat naschokken van kunnen voelen. De brouwer verkeert echter in de vaste overtuiging, dat de opbrengsten het komende 'goed zullen terugveren'. Sterker, dat terugveren was al een beetje begonnen - de tweede helft van vorig jaar was goed voor een beetje groei vergeleken met dezelfde periode in 2019. Niet dankzij Europa overigens, daar daalde verkoop vanwege nieuwe lockdown maatregelen in elk land. Wel schat AB In Bev dat ze hier wat aan marktaandeel gewonnen heeft, met name ook in Nederland. En nu snapt u wellicht waarom ik zojuist de Hollandse biermeneer er even bijhaalde, Nederlanders zijn namelijk erg enthousiast over Budweiser. Het Belgische moederbedrijf geeft geen specifieke groeicijfers voor dat merk, maar noemt de groei wel 'bijzonder sterk' in Nederland.

AB InBev denkt, ondanks alles, bij te kunnen dragen aan het herstel van de wereldeconomie na de crisis. „In normale tijden is bier een fantastische motor voor economische groei; in een wereld na Covid-19 kan bier een cruciale motor voor herstel zijn,” schrijft onze vriend Carlos aan zijn aandeelhouders. Let op, hij vermijdt hier het vernoemen van zijn eigen merk Corona en duidt het – slim als hij is – met Covid-19. Met 164.000 werknemers zal Brito 'als cruciale motor voor herstel', vooral duiden op de werkgelegenheid die het pils-conglomeraat werk verschaft en dat is een hele berg.