top of page

40 jaar Chouffe

Bijgewerkt op: 26 apr. 2022

Brasserie d’Achouffe wordt 40 jaar

Vieren met een speciaal jubileumbier én La Grande Choufferi. In het groene hartje van de Ardennen, waar sprookjesachtige wezens en kabouters zich nog durven én kunnen vertonen, ligt Brasserie d’Achouffe. De omgeving doet dromen, maar het ontstaan van de brouwerij is een droom die werkelijkheid werd voor twee ambitieuze Belgen. In augustus mag de brouwerij 40 kaarsjes uitblazen. Naast een gelimiteerd verjaardagsbier staan er ook heel wat activiteiten en feestelijkheden waaronder La Grande Choufferie op de planning. Santé!

Een hobby die uitgroeide tot een internationaal succes

De geschiedenis van La Chouffe gaat terug tot eind jaren 70. Twee Belgische schoonbroers gepassioneerd door bier, Chris Bauweraerts en Pierre Gobron, beginnen bier te brouwen in hun boerderij, in het hartje van de Vallei der Feeën in Achouffe. Vanuit hun garage en met een budget van minder dan 5.000 euro realiseren ze hun droom: op 27 augustus 1982 komt hun eigen bier op de markt. La Chouffe is geboren. Het bier slaat zo aan, dat de 49 liter bier die ze op dat moment hebben gebrouwen, in één oogopslag de deur uit is. Halverwege de jaren 80 besloten ze een boerderij te kopen en gingen ze volop voor het brouwavontuur. In 1992, 10 jaar na het eerste brouwsel, werd er al 5.000 hectoliter per jaar geproduceerd. De afgelopen jaren is het assortiment flink gegroeid: Cherry Chouffe, Houblon Chouffe, Chouffe Soleil, Chouffe Blanche, N’Ice Chouffe werden toegevoegd aan het lijstje speciaalbieren naast La Chouffe, Mc Chouffe en Chouffe Bok. Anno 2022 kan je de Chouffe-bieren drinken in meer dan 50 landen over de hele wereld, heeft het bier al heel wat internationale onderscheidingen op z’n naam staan én is La Chouffe de absolute nummer één onder de Ardense bieren.


Verjaardagsbier

Om de 40e verjaardag te vieren wordt er gelimiteerd een jubileum bier gebrouwen : CHOUFFE 40 (5.6 % ALC). Een blondine met kruidige aroma’s die bij geselecteerde horeca en bierhandelaars verkrijgbaar is vanaf einde maart. Een verfrissend speciaalbier om te genieten in de natuur, bij een open vuur, een geweldige barbecue of onder de sterrenhemel deze zomer.


Tastingnotes


UITERLIJK

Goudkleurig, licht troebel Belgisch speciaalbier


SMAAK

Gebalanceerde bitterheid, met een zachte fruitige toets. Verfrissend doordrinkbaar, geen overheersende alcoholwarmte, met een aangename verfijnde bitterheid in de nasmaak.

Een aangenaam, fris, subtiel kruidig bier, uitgebalanceerd met een fijne genuanceerde fruitigheid.


AROMA

Licht hoppig aroma. Subtiel, maar toch duidelijk aanwezig kruidig aroma: Salie-aroma en

provençaalse kruidentoets.


GIGA-CHOUFFE-FÊTE op 12-13-14 augustus

Naar jaarlijkse traditie wordt midden augustus de verjaardag van Brasserie d'Achouffe gevierd onder de noemer : La Grande Choufferie. Dit evenement brengt veel Chouffe-fans en liefhebbers samen in de Vallei der Feeën. Op het programma: muziek, plezier én uiteraard frisse Chouffe om van te genieten in een zomerse en vrolijke sfeer. In 2022 maken ze zich klaar voor een groot feest naar aanleiding van de 40e verjaardag! Noteer alvast deze data in de agenda : 12 - 13 - 14 augustus.


De Vallei der Feeën: een toeristische trekpleister

Het lieftallige dorpje Achouffe is een trekpleister voor natuur- en bierliefhebbers uit binnen- en buitenland. Vandaag ontvangt Brasserie d’Achouffe jaarlijks niet minder dan 30.000 bezoekers. Op de plaats waar nu het bezoekerscentrum zich bevindt, stond vele jaren geleden het hotel “La Vallée des Fées”. Niet alleen de naam spreekt tot de verbeelding, de omgeving is zeer feeëriek en dit zou ook het sprookjesbos van Grimm kunnen zijn. Een prachtige vijver, een kappelletje, houten gebeeldhouwde sculpturen, sprookjesachtige paadjes en de wondermooie Ardeense fauna & flora zorgen voor betovering.

En het is hier dat de La Chouffe bieren worden gebrouwen. Pal tussen al dit moois vind je de brouwerij, de Chouffe shop, het Atelier des Lutins en l’Auberge des Lutins. In het Atelier des Lutins, of de werkplaats van de kabouters, kunnen bezoekers de magische wereld van het brouwen ontdekken. Ze komen in contact met kruiden, mout, gerst, hop en kruiden en kunnen de sfeer al opsnuiven. Vanuit een grote glazen wand in de brouwzaal kunnen bezoekers een blik werpen op het brouwproces. Daarna worden de bezoekers verwacht in L’Auberge des Lutins om te genieten van een fris getapte La Chouffe, Mc Chouffe of Chouffe Houblon. In de winter is het aangenaam vertoeven aan de open haard en in de zomer staat het grote terras met zicht op de vijver klaar.


Meer over Brasserie d’Achouffe:

Het verhaal van Brasserie d’Achouffe is een droom die werkelijkheid werd. In 1982 begonnen twee gepassioneerde zwagers te brouwen in hun garage in het Ardeense dorpje Achouffe (Houffalize). Ze hadden samen welgeteld 5.000 euro om te investeren. Op 27 augustus 1982 was het eerste brouwsel La Chouffe klaar en ondertussen, 40 jaar later, is Chouffe de nummer 1 onder de Ardense bieren dat in meer dan 50 landen wereldwijd wordt geserveerd. De brouwerij maakt ondertussen deel uit van de familiale brouwerijgroep Duvel-Moortgat.


Brasserie d’Achouffe

Open 7/7 (enkel gesloten op 25 december en 1 januari)

Rondleiding & degustatie zijn te reserveren via de website : chouffe.be

Rue du Village 32 6666 Wibrin – Achouffe (GPS: 50° 09' 04'' N - 5° 44' 73'' E)


Paar weetjes:

• In 1982 gingen de twee oprichters van de brouwerij, Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, op zoek naar een naam voor hun bier. Tijdens een lunchdiscussie stelde een collega van de twee makers de naam “CHOUFFE” voor. Hoewel het woord geen betekenis heeft, had het wel het voordeel dat iedereen ter wereld – en in elke taal het woord CHOUFFE kan uitspreken. Altijd handig als je heel de wereld wil laten proeven van je bier. Het is ook een verkleinwoord van Achouffe, de plaats waar de brouwerij is gevestigd.


• In het begin bevatte LA CHOUFFE 6.8 % ALC en had het bier een donkere kleur, maar uiteindelijk werd LA CHOUFEE een pittige blondine met een alcoholgehalte van 8 % ALC.


• Wist je dat de eerste brouwerij in Achouffe, met een capaciteit van 7 hectoliter, een trommel van een wasmachine gebruikte om het wort van het graan te scheiden? Vandaag beschikt de brouwerij gelukkig over een geweldige brouwzaal.


• Tot in 2009 waren de bieren enkel beschikbaar in flessen van 75 cl, niet omdat Marcel en zijn kaboutervrienden altijd enorme dorst hadden, wél omdat ze graag samen een fles kraken én delen.


• Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat jaarlijks gemiddeld 81.000 liter bier in snorren of baarden belandt van degenen die het bier degusteren: dat zorgt voor best veel verloren CHOUFFE…


• In augustus 2012 vierde Brasserie d’Achouffe haar 30e verjaardag. Een paar weken later werd Marcel Chouffe, de mascotte van de brouwerij, gestolen. Een prachtig in hout uitgesneden kabouter van 200 kg werd ’s nachts van zijn sokkel aan de N30 in Houffalize van zijn sokkel gehaald. De medewerkers van de brouwerij, de gemeente, fans en buurtbewoners gingen op zoek naar de daders en er werden acties opgezet, maar na 7 maanden was Marcel nog steeds niet terug gevonden en maakte Malcolm, de Schotse neef van Marcel zijn opwachting in de Ardennen. Hij kreeg een plek op de sokkel van Marcel om zo de weg tonen naar de befaamde brouwerij en bleef in volle verwachting van Marcel. Een aantal maanden later vond een toevallige wandelaar Marcel terug, op een verlaten weg in Eindhoven, zo’n 200 kilometer van de brouwerij. De brouwerij van Achouffe organiseerde de repatriëring en Marcel en zo staat ie sindsdien terug waar hij hoort.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page