top of page

135 jaar brouwerij De Ryck

135 jaar Brouwerij De Ryck

2020-21 zal de geschiedenis in gaan als één van de markantste periodes van deze eeuw. Voor velen creëerde dit een zee van tijd, nog anderen gebruikten de obligate ‘pauze’ om ideeën te laten opborrelen.

Dit was ook het geval bij brouwerij de Ryck in Herzele. Want zeg nu zelf, een verjaardag van 135 jaar brouwambacht kon men zo maar niet laten voorbij gaan. Op de laatste augustusdag van deze -Belgische- zomer werden we uitgenodigd op de brouwerij te Herzele. Niet alleen was de voltallige bierpers aanwezig, we konden genieten op het binnenplein onder een stralende zon.

An en Miek wisten onze nieuwsgierigheid te prikkelen door ons te vertellen dat er niet één maar twee nieuwigheden te ontdekken waren. Dat er een nieuw bier zat aan te komen, konden we vermoeden. Maar dat er ook nog een distilaat gelanceerd werd was een ware surprise.

Met trots stelden moeder en dochter ons het OAK-gamma voor

ter gelegenheid van de 135ste verjaardag van de brouwerij.


“De naam van het deze nieuwigheden is een evidentie; een jubileum vieren doe je om je roots en je geschiedenis te eren en zo komen we uit bij onze oorsprong in 1886 waar Gustave De Ryck Brouwerij De Ryck als brouwerij De Gouden Arend oprichtte…De naam “ Arend” was met ons Arend gamma en in 2011 met “Gouden Arend” al eerder een eerbetoon en is ondertussen uitgegroeid tot een merk dat perfect onze visie vertegenwoordigt,… een rijkdom aan smaken en variatie, streven en garant staan voor uitmuntende kwaliteit en vooral ook continue in beweging blijven…”

Gebrouwen om te vieren en van te genieten.


“Arend Oak is een krachtig blond degustatiebier van 9% Alc. Vol. op basis van onze trots en drievoudig gouden medaille winnende AREND TRIPEL. De beste tripel van Europa, een meer dan waardig vertrekpunt om onze brouwersnieuwsgierigheid op bot te vieren en ons te begeven op voorlopig nog ongekend terrein… houtlagering.” wist Miek ons te vertellen. Aan deze heerlijkheid worden tijdens het lageren gebrande, eikenhouten snippers toegevoegd. Deze verrijken het bier met een volmondig, krachtig en complex smaakpallet waarin je toetsen van vanille, karamel en subtiel hout ontdekt. Arend Oak heeft een mature en zachte, verwarmende afdronk. Zoals de geschiedenis van de brouwerij is dit een bier met een uniek rijpingsproces en evolutie.

Arend Oak Distilled - is een verfijnde aromatische eau-de-bière, in lijn met de Arend OAK, gedistilleerd AREND TRIPEL en vervolgens net zoals het bier gerijpt op gebrande eikenhouten snippers. Het resultaat is een subliem bierdistillaat met een warme, koperen kleur en volle , evenwichtige smaken met subtiele toetsen van hout en vanille, ideaal om bij een goed boek weg te dromen. Distilleren doet men niet ter plaatse, maar laat men in handen van Stokerij De Moor in Aalst waar al jaar en dag de heerlijk bierschnaps’ Bierblomme’ wordt gedistilleerd.

Voor de liefhebbers is er de OAK Anniversary box, een mooi houten kistje waarin allebei de godendranken ten volle tot hun recht komen. Beiden zitten in prachtige met goud bedrukte flessen, verkrijgbaar in beperkte oplage. De flessen Arend Oak Distilled zijn zelfs genummerd.

Op 23 september is er zelfs een heus volksfeest gepland (volgens de van kracht zijnde maatregelen) met optredens van 2 lokale bands en uiteraard het nodige gerstenat. Dit vindt plaats in CC De Steenoven. Meer info hierover kan je vinden op de website/sociale media van de brouwerij. www.brouwerijderyck.be

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page