top of page

Één op drie brouwers kopje onder?

1 op de 3 kleine brouwerijen bijna failliet: “Als 90% van je omzet van cafés en restaurants moet komen...”


Tom Van Snick


Ik begin met de woorden waarmee onderstaand artikel eindigt. Koop lokaal en koop bier van hier! Wat velen van ons misschien in stilte dachten wordt vandaag pijnlijk bevestigd door studiebureau Graydon. Het gaat niet goed met de kleine brouwerijen… Daarbij mogen we niet enkel denken aan recent opgerichte brouwerijen. Ook gevestigde waarden die vaak lokaal en regionaal hun afzet hebben krijgen het moeilijk. Lokaal/Regionaal, waren dat niet de woorden die door Corona extra hip en trendy geworden waren? Ons Belgisch biererfgoed verdient alle steun. Ik ben ervan overtuigd dat u als bierliefhebber daar zeker u steentje toe bij draagt. Maar willen we blijven genieten van ons heerlijk glas gerstenat van om de hoek, dan moeten we deze boodschap blijven verspreiden. Niet enkel onder ons, maar bij iedereen die het horen wil.

Dertig miljoen euro aan extra steun en alle hoop vestigen op de heropening van de horeca op 1 mei, dat is hoe de vzw Belgische Brouwers een nog groter drama voor de bierbrouwers wil vermijden. Een studiebureau onthulde dan ook ontluisterende cijfers: ruim dertig procent van de kleine brouwers die voor corona nog financieel gezond waren, staat ondertussen op de rand van het faillissement. “90 procent van de omzet komt normaal van cafés en restaurants. Als je net zoals wij zwaar investeerde in een nieuwe brouwerij, dan is dat een ramp,” zegt Yvan De Baets.

YVAN DE BAETS, BRASSERIE DE LA SENNE

“Aan de vooravond van de pandemie was 87,5 procent van de kleine Belgische brouwerijen – met minder dan vijftig werknemers – in goede financiële gezondheid”, aldus Eric Van den Broele van studiebureau Graydon, dat het onderzoek deed. “Vandaag zien we dat van die groep 27,3 procent met grote moeilijkheden kampt en liefst 31,8 procent aan de rand van een faillissement staat.” De laatste twee categorieën vertegenwoordigen 104 bedrijven en een 600-tal jobs. Hoeveel van hen zullen sneuvelen? “Misschien hebben ze nog privémiddelen om het te redden, maar rooskleurig ziet het er toch niet uit.”


445 miljoen pintjes minder

De iets kleinere spelers worden zo hard getroffen omdat ze volgens Krishan Maudgal, directeur van de vzw Belgische Brouwers, iets minder reserves hebben. “Het is een sector waar je veel moet investeren om te vernieuwen of te groeien. Daarnaast zijn veel van hen voor een groot deel actief binnen de speciaalbieren en zo vooral afhankelijk van de horeca. En vergeet niet dat er in 2020 liefst 445 miljoen bierconsumpties minder gedronken werden. We berekenden dat de sector 30 miljoen euro aan extra steun moet krijgen om het verlies goed te maken en te overleven.”

Overleven, dat is ook waar Brasserie de la Senne in Brussel, één van de zwaar getroffen brouwerijen, vol mee bezig is. “90 procent van de omzet komt normaal van cafés en restaurants”, zegt oprichter Yvan De Baets. “Nu zijn er contracten met supermarkten om dat wat op te vangen, maar er is wel dertig procent omzetverlies. Als je net zoals wij zwaar investeerde in een nieuwe brouwerij, dan is dat een ramp. Hoelang we nog volhouden? We blijven vechten.”

Brouwerij Contreras in Gavere kent een omzetdaling van 40 procent. “Volgens ons financieel plan kunnen we nog even verder”, zegt Frederik De Vrieze. “Maar we hopen toch dat de horeca weer kan openen in mei. Al zal het dan ook wel de vraag zijn hoe vlot die facturen zullen betaald worden.” “Ook dat speelt inderdaad een rol”, zegt Maudgal. “Twee op de vijf cafés zitten in grote tot zeer grote moeilijkheden. Als die falen en geen facturen meer kunnen betalen, heeft dat zijn gevolgen. Ook de horeca heeft daarom nog extra steun nodig.”


Zelf helpen

Biersommelier Sofie Vanrafelghem meent dat de impact op het brouwerslandschap nog groter is dan de cijfers nu tonen. “Er kwam ook een rem op de groei. In 2020 kwamen er zestig brouwers bij, maar dat is maar een deel van wat het had moeten zijn. Verschillende zijn niet opgestart omdat de tijden er niet naar waren.” Ze zegt dat de consument hen ook wat harder kan helpen. “Ik zie in de supermarkten karren vol met cava en wijn. Koop ook eens bier van eigen bodem. Het is lekker én die mensen hebben nu alle steun hard nodig.”

548 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page