Awel, er moet eens iemand beginnen met een post in dit gedeelte. Ik zit momenteel met een lekkere tripel te genieten van de geur van het gerecht dat ik aan't bereiden ben voor vanavond.
Vroeger maakte ik geregeld stoofvlees klaar, kennen jullie wel, maar op een bepaalde avond ontdekte ik varkenswangentjes! Veel beter dan stoofvlees! Een lekker stukje mals vlees dat in feite net hetzelfde kan klaargemaakt worden als stoofvlees. Dus, sindsdien vullen de aroma's hier regelmatig de keuken en ook de living (we hebben hier een soort van een open keuken). Nog een dik uurtje geduld oefenen en mijn gerechtje is klaar. Een simpele lekkere gekookte aardappel erbij zal me heus smaken. Met ... uiteraard ... er een goeie tripel bij.
Even het receptje uit de doeken doen... (by the way, ik maak het vanavond met ovenaardappeltjes)
Ingrediënten (4p)
1 kg schoongemaakte varkenswangetjes
bakboter
kruidentuiltje (takje tijm, laurierblaadje, takje peterselie)
1 grote ui
2 sneden brood (wit of bruin)
2 koffielepels sterke mosterd
2 flesjes tripel (bij interesse kan ik jullie DE tripel aanbevelen - sluikreclame is niet toegelaten...)
1 liter bruine fond
Peper en zout
Bereiding
snij de ui in fijne blokjes
verhit wat boter in een kookpot
kruid de varkenswangen met peper en zout en kleur op een hoog vuur
wanneer de wangetjes aan beide kanten bruin gekleurd zijn haal je ze er uit en hou ze apart in een kom
bak de ui in de kookpot langzaam bruin (indien niet voldoende braadvet meer, kan je een beetje boter extra toevoegen)
blus met een beetje bier
voeg de varkenswangetjes toe
doe er de rest van het bier bij
voeg de bruine fond toe en het kruidentuiltje
snij de korsten van de sneden brood, smeer in met de mosterd en leg de sneden op het kookmengsel (met de mosterdzijde naar beneden)
breng aan de kook
op het kookpunt verminder je het vuur en laat je zachtjes sudderen totdat de varkenswangetjes gaar zijn (reken op 2-3 uur)
verwijder het kruidentuiltje
smaak af met peper en zout
Afwerking
Schik enkele stukken per bord. Schep hier wat saus over. Serveer met frieten of ovenaardappeltjes.
Een originele toets om eens uit te proberen: serveer dit gerechtje eens met couscous.